Vybíjená

20.03.2017 16:19

Oblíbená dětská míčová hra vybíjená je nedílnou součástí hodin tělesné výchovy v základních školách. Dovednost hodit a chytit míč trénujeme v každé hodině tělocviku v rámci různých míčových her, všeobecné vybíjené i samotné vybíjené. Prověření nabytých dovedností i zkušeností čeká na naše žáky vždy v březnu, kdy probíhají oblastní kola ve vybíjené žáků  čtvrtých a pátých tříd.

Letošní oblastní kolo smíšených družstev chlapců a dívek ze 4. a 5. ročníku se uskutečnilo 16. března 2017 ve sportovní hale ve Fryčovicích. Na měření sil jsme nominovali 12 hráček a hráčů, kteří jeli na soutěž s velkou touhou vyhrát. Pro všechny byl velkou motivací postup do okresního kola vybíjené dívek 4. a 5. ročníku (8. března 2017 výběr našich děvčat sehrál několik těžkých zápasů ve Frýdku – Místku a svým skvělým výkonem si zajistil postup do okresního kola 23. března 2017).

Ve fryčovické hale se sešla k měření sil družstva z Fryčovic, Hukvald, Staříče, Brušperku, Staré Vsi nad Ondřejnicí a Krmelína. Na poradě rozhodčích bylo dohodnuto, že hrací čas bude 2 x 6 minut a bude se hrát ve dvou skupinách. Los nás určil do skupiny A k týmům Staré Vsi a Fryčovic, ve skupině B se utkaly týmy Hukvald, Staříče a Brušperku. V prvním zápasu krmelínské družstvo nastoupilo proti Staré Vsi, kterou smetlo  18 : 3. Po hodinové pauze (obě skupiny hrály na jednom hřišti) nastoupilo naše družstvo proti Fryčovicím a po prvním vyrovnaném a zahřívacím poločasu porazilo soupeře 15 : 5. Ziskem maximálního počtu bodů si tak krmelínské družstvo zajistilo postup do finále a boj o zlatou medaili, v němž se našim soupeřem se stal vítěz skupiny B – Brušperk.

Finálový zápas o zlato byl vyvrcholením celého turnaje. Obě družstva se do sebe pustila s maximálním nasazením, po vyrovnané půlce za stavu 4 : 4 se pak ve 2. poločasu na hřišti odehrála bitva plná napínavých i překvapivých okamžiků. Konečný výsledek 10 : 6 otevřel skvělé krmelínské reprezentaci cestu na okresní kolo ve Frýdku – Místku 24. 3. 2017.

Velkou oporou týmu byli kapitán družstva Jakub Černík a kapitánka našeho úspěšného dívčího družstva Eliška Černíková – oba předvedli perfektní hru. Samozřejmě, že pochvalu si zaslouží i ostatní hráči a hráčky celého našeho týmu: Matěj Dlouhý, Jakub Norys, Filip Buczek, Klára Rubinová, David Vrkoč, Martin Kovalčík, Klára Norysová, Anička Janíková, Ondra Lys a Martin Šperlín.

 Naše týmy chlapců a dívek opakovaně získávají v oblastních kolech soutěže Asociace školních sportovních klubů ve vybíjené smíšených družstev 1. místo (2008, 2009, 2011, 2012, 2013) a tím i možnost postupu do okresního kola této soutěže (zde se umístily na 4. nebo 5. místě, v roce 2012 dokonce dosáhly na bronz). Stejně jako letos se i v roce 2015 a 2016 naše dívčí reprezentace probojovala po výhře v oblastním kole do okresního kola, v roce 2015 děvčata okres vyhrála a v Opavě skončila na krajském kole čtvrtá, v roce 2016 skončila děvčata na okrese čtvrtá.

Pro obě okresní kola ve vybíjené držíme našemu dívčímu i smíšenému družstvu palce a všem reprezentantům děkuji za vzornou sportovní reprezentaci naší školy.                                                                                                                            

                                                                                                               Mgr. Dušan Ignačík, ředitel školy